Eventide H3000 Questions, Tips & Tricks, all about it...

Discussion in 'The Rack Space' started by italo de angelis, Nov 4, 2016.

  1. Anje

    Anje Supporting Member

    Messages:
    633
    Joined:
    Mar 30, 2005
    Yes, in short for this kind of issue start by checking/cleaning/reseting all main cables/connections between boards (including that big & fragile ribbon cable), front and backplates; and if you still have the issue same with the eproms.
    This solved all those kind of strange behavior issues I've had on mine over the years.
     
  2. Brian Chan

    Brian Chan Member

    Messages:
    309
    Joined:
    Oct 14, 2004
    Location:
    Hong Kong
    Do you mean if I still have this issue after cleaning..I should change the eproms??

    Also, I use this for cleaning electronic product...it works on H3000 too?
    [​IMG]

    Cheers!
     
  3. Blix

    Blix Member

    Messages:
    19,330
    Joined:
    Mar 11, 2010
    Location:
    Stabekk, Norway
  4. Anje

    Anje Supporting Member

    Messages:
    633
    Joined:
    Mar 30, 2005
    No, I meant to try cleaning/reseting the eprom connections also sorry if I was not clear.

    I don't know of those CRC products but any standard good electronic contact cleaner should be just fine.
     
  5. Brian Chan

    Brian Chan Member

    Messages:
    309
    Joined:
    Oct 14, 2004
    Location:
    Hong Kong
    Tried to clean the unit with contact cleaner..but no luck... =(
     
  6. Anje

    Anje Supporting Member

    Messages:
    633
    Joined:
    Mar 30, 2005
    Have you disconnected / cleant / reset the big ribbon cable in particular that goes from the mother board to the front panel? (and same for all the main detachable cables that are connecting the different boards to panels & power supply)
     
  7. Brian Chan

    Brian Chan Member

    Messages:
    309
    Joined:
    Oct 14, 2004
    Location:
    Hong Kong
    That ribbon cable seems soldered to the board..but I will have a look
    ....I believe sth is not clean too..because the unit was working fine.
     
  8. Brian Chan

    Brian Chan Member

    Messages:
    309
    Joined:
    Oct 14, 2004
    Location:
    Hong Kong
    Just tried deep clean the board again and found that two IC has rusty legs, not sure whatever the problem is caused by this or not, but worth checking it out.

    But now I can't fully clean it unless I pull it out from the board. Any tools or ways to remove it from the board. Just worry I will damage the board myself.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  9. Blix

    Blix Member

    Messages:
    19,330
    Joined:
    Mar 11, 2010
    Location:
    Stabekk, Norway
    Ideally you should use an IC extractor like this:
    [​IMG]

    I got one with the IC's when I upgraded mine from SX to SE.
     
    Brian Chan likes this.
  10. Brian Chan

    Brian Chan Member

    Messages:
    309
    Joined:
    Oct 14, 2004
    Location:
    Hong Kong
    Thanks..will check it out at electronics store later on.
     
  11. magnex93

    magnex93 Member

    Messages:
    59
    Joined:
    Jan 8, 2017
    Location:
    Italy
    I too come along with the EEPROM, when I upgraded my PCM80:cool:
     
    Blix likes this.
  12. Anje

    Anje Supporting Member

    Messages:
    633
    Joined:
    Mar 30, 2005
    I don't know if that changed with later versions, but on my "blackface" one the ribbon cable is not soldered to the main board, it's plugged in a connector (that it, is surface mounted & soldered to the board). Be careful when unplugging the ribbon cable, it is quite fragile and has tiny small pins that are inserted in that board mounted connector.
    Unplugging, cleaning those pins & connector contacts, and resetting the ribbon fixed a couple of similar display/bug issues on mine.
     
  13. italo de angelis

    italo de angelis Member

    Messages:
    4,798
    Joined:
    Mar 21, 2011
    Oberheim Matrix12 thru the H3000! Best analog synth ever....





     
  14. Anje

    Anje Supporting Member

    Messages:
    633
    Joined:
    Mar 30, 2005
    Love those analog synth! Thanks for posting Italo
     
  15. jb4674

    jb4674 Member

    Messages:
    6,452
    Joined:
    May 29, 2011
    Location:
    Northern Virginia

    There is SO much going on there and I was blown away at the amount of tweakability I found yesterday by simply altering the swept combs patch. While I managed to turn the patch into a mess, it was a good opportunity to learn what's happening in there and how it all works together.
     
  16. hydroquebec

    hydroquebec Member

    Messages:
    1,568
    Joined:
    Feb 7, 2012
    Location:
    Montreal, Canada
    When you take that and throw it into a Plex, cool things happen.
     

Share This Page