New Blues Jr. woes, can you help? Fried

Discussion in 'Amps/Cabs Tech Corner: Amplifier, Cab & Speakers' started by JackButler, Feb 20, 2006.


  1. JackButler

    JackButler Supporting Member

    Messages:
    3,631
    Joined:
    Feb 7, 2006
    Location:
    NW Ohio
    Just got hoem with a Fender Bleus jr (tweed!) that I got at a closeout price at GC today, so no returns. Anyway, 5 minutes at home and it goes into a high pitched squeal that faded out, now the amp is dead. The tibes still glow, I checked the fuses and they look good, and the amp lights up, no sound.
    So a friend told me that this model is known for going through tubes, but I have none to test in it. GC said to bring it back and they would either send it in for repair or have another store ship them a replacement.
    Wondering if anyoen might know what that crazy high pitched squeal was and if that is a common thing when a tube goes.
    Thansk for your help.
     
  2. mrshanno

    mrshanno Member

    Messages:
    59
    Joined:
    Jan 9, 2006
    If no one answers here...I would recommend you pose the question on the fenderforum.com page, specifically in the "Blues Junior mafia" thread they have there on the 1985 amps and younger forum. Lots of guys can help there...
     
  3. JackButler

    JackButler Supporting Member

    Messages:
    3,631
    Joined:
    Feb 7, 2006
    Location:
    NW Ohio
    Thanks for the tip!
     
  4. VintageJon

    VintageJon Member

    Messages:
    155
    Joined:
    Nov 3, 2005
    Location:
    Austin TX
    Very interesting symptom. Haven't seen it before in several hundred BJ's.

    I would start by checking pre-amp tubes, simple substituition might be the easy way to go. I would go in with a volt meter and see what was conducting tubes-wise- but that's just my way.

    Additionally it could be a socket and not a tube...

    Be us advised as this is the first example I've heard of this symptom occurring...

    Best,
    Jon
     
  5. Grady

    Grady Windjammer Gold Supporting Member

    Messages:
    1,075
    Joined:
    Feb 3, 2006
    Location:
    Salvisa, Kentucky
    Something like that happen to my Blues junior. The speaker was unplugged. Luckly no damage. Plugged it back in and it played.
     

Share This Page